Vannak dolgok, amiket egy férfinek bizony, ki kell próbálnia, át kell rajtuk esni. Tudod, a 2 nővel egyszerre, egy hétvége egy Ford Mustanggal, élesfegyverrel célba lőni, meg egy csomó amolyan gyerekes hülyeség... Az egyik ilyen, fuvarfeladatot teljesíteni Ukrajnába. Hát... Nekem sikerült egy mínusz pár fokos januári hajnalon átlépnem a záhonyi határt. Viszonylag hamar megtaláltam a munkácsi vámplaccot. Ahol megállt az idő. Senki nem siet, nincs kapkodás, tán még a fű se nő. Három dologból viszont volt bőven. Szegénységből, koszból és kóbor kutyákból. Így elegyedtem beszédbe Janival. Egy másik kamion gépészével, aki kizárólag a keleti pályán dolgozik. Mesélt sok mindent -jobbára csak mese volt. Ám akadt köztük egy gasztro kaland is. Nyilván, a körítés  is süket duma, de... annyira pofon egyszerűen hangoztt és annyira oda volt tőle (a saját receptjéért...), hogy hazaérve kipróbáltam. Kipróbáltam??? Két hétig szinte csak azt ettem!  Aztán szép lassan elkezdtem variálni, hogy még tutibb legyen. Pedig alapvetően ez egy saláta. Mekkora baromság, kamionos, aztán salátázik?? Igen. Retek saláta.

Először is igyál meg két sört! -ha már kamionos recept, ugye... Aztán vedd elő a legnagyobb tálat, amit csak a házban találsz. A (lehetőleg piros) reteket megmosod, felkockázod. Irgalmatlanul megsózod, de valami cefet módon. Tedd félre! Amíg a csirkemellkockáknak odapirítasz, ez szépen kidobja a vizét. No, akkor facsard ki , vizet öntsd le, jöhet a bors. De csak annyi, hogy fekete legyen az egész kupac. Tehát bőséggel. Nyakon öntöd tejföllel. De nem ám a soványabbikból pöttyintesz oda egy kávéskanálnyit! Tisztes, becsületes, iparosmunkát kérek, színig! A száraz pörköltet beleborítod és megfejeled az egészet apám kaporral. Ha kellően nagy a vödröd, ezt mind össze tudod keverni kifröccsenés nélkül. Ha meg nem, legközelebb hallgass rám! Legalább egy éjszaka a hűtőben és hajrá! Volt, hogy megbűvöltem fokhagymával, oldalbaszúrtam vöröshagymával, egy-egy új fűszer is befigyelt, de... nem kell a flanc, ez így jó.

Az unalomig ismert majonézeskrumpli-, francia-, esetleg a svéd gomba-saláta helyettesítőjeként tündökölhet hidegtálunk tetején. Jó étvágyat hozzá!